17 Haziran 2014 Salı

ÇOCUKLA AKLI BAŞINDA KALMANIN 10 YOLU


    İtiraf ediyorum,itiraf ediyorum: Ben çocuklara ilgili biri değildim taa ki kendi çocuğum olana kadar. İşin kötü tarafı çocuklu ailelerle özdeşimde kuramazdım. Hani şu çocuklu aileleri görünce yakınımda bir yerlerde 'eyvah başım şişecek' diye düşünüp, farkında olmadan bile olsa o garip bakışlardan atan kişi! Evet o benim. Sizi anlayamadım,artık anlıyorum. Başım şişti mi :) evet o dönem şişti :) ben ne bilirdim bir dönem gelecek o gürültü yapan tiplemeler biz olacağız. Bebekli hayat zor! Sinir bozucu! yıpratıcı! Değişen hormonlar, uykusuzluk ,stres... Tüm bunlara yenilirsen sürekli çocuğunu azarlayan anne tiplemesi olur çıkarsın. Önce kendime baktım. Hayır henüz aklımı yitirmemiştim. Yani bu cümleyi doğru kurmam gerekirse ben aklımı çocuk oldu diye yitirmedim. ( bu konu derin mevzu ben aklımı çok önceleri yitirdim çünkü ) şöyle bir uzaktan baktım bize, dogrudan doğruya eğleniyorduz biz kızımla beraber. Peki ben bu zor süreci nasıl atlatmış olabilirim bakalım. 

1-İlk söylemem gereken bir bebeğe sahip olmadan önce onu gerçekten istemek. Hayatınızı bir gözden geçirin,bundan sonraki hayatınızda gerçekten çocuklu bir hayat istiyormusunuz? Kararınızı verin. Hazır değilseniz buna çocuklu hayat size zor gelecektir.

2-Sosyal hayatınız değişecek buna hazırlıklı olun. Hiçbir bekar arkadaşınız haftasonu olarak tabir ettiğimiz cuma-cumartesi-pazar akşamlarını sizle geçirmek istemeyecek. Bunun yanısıra haftasonu etkinlikleriniz kendiliğinden oluşacak.(piknik,park,gezinti...vb)

3-Dağınık bir eve hazır olun. Eskiden ütüleyip milim milim katladığınız ve renklerine göre dolaba yerleştirdiğiniz tişörtlere bir veda edin bakalım. Yeri gelecek bir su bardağını kaldıracak vakit bulamayacaksınız. Zaten bu tarz dağınıkları dağınıklık olarak kabul etmiyorum ben yaşanmışlııık onlaaar kaaardeşiiim. Çocuğunuzla kaliteli vakit geçirin en tatlı zamanlarını kaçırmayın. Gün gelir o ev toplanır, temizlenir. Bırakın dağınık kalsın. 

4-TV ye bir veda. Dışarıya çıkın. Enerjinizi kuşlara,ağaçlara,çiçeklere verin. Aaa kuş uçuyor,böcek kaçıyor derken zaman geçiverir.Bakın eve döndüğünüzde gün sizin için nekadar kolay bitecek.
5-"İki çocuk bir çocuktan daha kolaydır" kuralını uygulayın. Günü çocuklu bir arkadaşınızla geçirin. Böylelikle hem sosyalleşeceksiniz,hemde çocuklar enerjilerini sizle değil birbirleriyle tüketecekler.

6-Çocuğunuzun bol bol kıyafeti olsun. Böylelikle haftada tek sefer çocuk kıyafeti yıkayın, ütüleyin bitsin.Uğraşmayın, enerjiden ve gücünüzden tasarruf edin.

7-Zorla yemek yedirmeye çalışmayın,çocuğun acıkmasına fırsat verin. Bakın yemek yedirmek nekadar kolaylaşıyor.

8-Çocuğa özel yemek hazırlamayın. Evde sağlıklı hazırlanmış bir yemeği bebeğinizde yiyebilir.

9-"Çocuğu en az ağlayan anne mükemmel annedir" yanlışına düşmeyin. Size hiç olmaz mı? Bazen bir melankoliye bürünürsünüz ve sırf ağlamak için ağlarsınız ve bu sizi rahatlatır. Bebekler içinde kimi zaman böyledir. Bazı ağlamalar nedensizdir. Çocuğunuza sarılıp,ağlamasına ve negatif enerji boşaltmasına izin verin.

10-Araba kullanırken,gözlemlediğim her bebeğin emme refleksinden sonra gelen "imdaat arka koltuktayım" çığlığınında bir refleks olduğu.O bebeğin çığlığının araba koltuğundan çıkarılmasına izin vermeyin. Sonu gelmez bu işin çok tehlikeli.